Lelkiismeretesen odafigyelsz a vas-, a kalcium- és a fehérjebevitelre, de úgy érzed, valami mégsem oké? Lehet, hogy cinkből sem ártana feltankolnod.
A cinkből nem kell nagy mennyiséget fogyasztanunk, mégis elengedhetetlen, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Segít a sejthártyák egészségének fenntartásában, az enzimek megfelelő működésében, a vércukorszint-stabilizálásában, az anyagcsere helyes lezajlásában, sőt még a hormonrendszer kiegyensúlyozott működésében is. De talán hallottál már hajszépítő és bőr- és körömápoló, valamint hangulatjavító hatásáról is.
A cink hiányát ugyanakkor nehéz észrevenni, mert a tünetek nem egyértelműek: az ízlelés romlása, az étvágytalanság, az aknék megjelenése, a legyengült immunrendszer, mind jelezhetik ennek a fontos ásványi anyagnak a hiányát.
A leginkább a vegetáriánusoknak, vegánoknak, időskorúaknak, valamint a terhes nőknek ajánlott fokozottan figyelniük, nehogy cinkhiány alakuljon ki náluk. Természetesen növényi eredetű ételekben is található cink, mégis az állati eredetűek tartalmazzák természetesen nagyobb mennyiségben – így a vegáknak és vegánoknak a megfelelő bevitelre kell figyelniük. A kismamáknak pedig a magzat egészséges fejlődése és növekedése érdekében javallott a cink elegendő bevitele: az alacsony cinkszint ugyanis koraszüléshez vagy kórosan alacsony születési súlyhoz is vezethet.
És hogy mennyi a megfelelő mennyiség? 19 éven felüli felnőtteknek naponta 8-11 mg az ajánlott adag, terhes kismamáknak 11, szoptatós anyukáknak pedig 12 mg.
Hogy megkönnyítsük a növényi alapon étkezők dolgát, íme, pár cinkforrás, amit vegák is fogyaszthatnak:
csicseriborsó
lencse
mandula
napraforgómag
chiamag
zabkása
tökmag
tofu
kesudió
Forrás: Care2
http://www.alveoshop.hu/shop/akuzin/